Oostenrijk: Kaiserschmarrn

Wie ooit in Oostenrijk is gaan skiën, heeft het zeker al gegeten: Kaiserschmarrn. Het is heerlijk Oostenrijks comfortfood en smaakt nog beter na een dag in de bergen of na een fikse herfstwandeling. Het is niet moeilijk en snel klaar - ideaal om samen met de kids te maken.

 Ingrediënten voor 4 porties:

  • 200g bloem (tarwebloem)
  • 6 eieren
  • 350ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker of gewone suiker
  • Snuifje zout
  • 2 el rozijnen (of meer als je dat graag eet), geweekt in een beetje rum of appelsap als de kids mee eten.
  • Bakboter
  • Poedersuiker om te bestrooien
  • Appelcompote en / of pruimencompote om erbij te serveren


Bereiding:

 Leg de rozijnen in een kom met een scheutje rum of appelsap en laat ze zo'n 15 minuten staan.

Neem 2 mengkommen. Splits de eieren en doe de eidooiers in één kom - de eiwitten in de andere kom. Deze moet echt vetvrij zijn!

Voeg bij het eigeel de (vanille)suiker en klop voorzichtig los. Schep daarna geleidelijk de bloem erbij en meng tot je een glad beslag krijgt. Giet de melk bij het beslag en klop nog even verder.

Klop de eiwitten met een snuifje zout en eventueel nog extra suiker (als je ze graag héél zoet hebt) tot je stevige pieken bekomt.
Spatel het eiwit dan héél voorzichtig onder het beslag zodat het een luchtig geheel vormt.

Laat de bakboter smelten of de arachideolie opwarmen in een Tefal pan. Giet het beslag erin en na 1 of 2 minuten voeg je de rozijnen toe (overblijvende rum giet je best eerst af). Bak de onderkant tot die lichtbruin is en draai de pannenkoek om met één of twee spatels. Laat dan de andere kant bakken tot die ook lichtbruin ziet.

Als de 'pannenkoek' goed gebakken is, scheur je hem in stukken met behulp van je spatels. Bestrooi met poedersuiker en dien op met appel- en/of pruimencompote.

Mahlzeit!