Hayashi Rice

Hayashi Rice (ハヤシライス) is een vaste waarde op de menu's van Japanse cafés, schoolkantines en thuiskeukens. Het is minder bekend buiten Japan, maar voor liefhebbers van fusiongerechten en yōshoku (= Japanse gerechten gebaseerd op de Westerse keuken) is het een absolute aanrader om te proberen.

Comfort food dat perfect is voor de herfst of winter, een echte knusse maaltijd die warmte en tevredenheid brengt! 🍛

Het is een soort stoofschotel met een rijke, hartige smaak, meestal gemaakt met dunne plakjes rundvlees, uien, en champignons in een dikke saus van tomatenpuree, rode wijn, en demi-glace. Dit alles wordt geserveerd over een bed van witte rijst. Wij hebben hier onze eigen versie gemaakt, gebaseerd op Vlaamse Stoverij, met wortelen in de plaats van champignons. En als snelle versie, gebruiken wij een voorgemaakte kruidenpasta uit de Oosterse supermarkt om de saus te maken. Laat het vlees maar sudderen en droom ondertussen met een goed glas rode wijn van een trip door Japan.

Ingrediënten voor 8 personen

(Eventueel kan je de helft invriezen!)

1kg aardappelen geschild en in blokjes van 2cm gesneden
1kg wortelen gekuist en ik stukken van 2 cm gesneden
2 dikke ajuinen, geschild en in stukken van 2 cm gesneden

1.2kg rundsstoofvlees
1 bokaal rundsfond
Hayashi rice mix (= een soort kruidenpasta, te koop in Oosterse supermarkten
Boter of olijfolie
Water
Japanse rijst (dit is hetzelfde als 'sushi rijst', maar dan zonder de azijn)

Bereiding

Stoof de aardappelen en groenten aan in boter of olijfolie. Bak ondertussen je stoofvlees in de pan.
Voeg het gebakken vlees toe aan de groenten en giet er de bokaal rundsfond bij. Leng aan met water tot het vlees net onderstaat.

Doe de Hayashi Rice mix erbij en laat anderhalf uur sudderen tot je vlees gaar is.

Kook de rijst gaar volgens de instructie op de verpakking. Serveer het stoofvlees op de rijst.
Je kan het op je bord allemaal mengen als je wenst, of het apart eten.

いただきます  ! (Itadakimasu - Japanse versie voor 'smakelijk eten', maar meer een dankbetuiging voor de maaltijd en de persoon die de maaltijd gemaakt heeft.)